Bambora – ett av världens snabbast växande kortbetalningsföretag

När ingen levererar det marknaden efterfrågar finns goda affärsmöjligheter för den som kan erbjuda det kunderna vill ha, särskilt om marknaden är stor. Så var situationen när Nordic Capital 2014 beslutade sig för att investera i det som skulle bli betaltjänstbolaget Bambora. Vid tidpunkten ökade antalet betalningar kraftigt, särskilt online, samtidigt som betalningarna ofta var krångliga att genomföra. Det var också svårt att se vad de kostade. Problemen var stora, inte minst för små och medelstora företag.

Nordic Capital hade en tydlig vision med Bambora: att skapa en betaltjänst som kunde ta hand om transaktionernas alla steg, oavsett vilken typ av handel kunden ägnade sig åt. Kort sagt, Bambora skulle göra alla typer av betalningar enklare och billigare och vara den enda betaltjänsten företagarna behövde.

Nordic Capitals team, med expertis inom digitala betalningslösningar, formulerade en offensiv tillväxtstrategi och en långsiktig handlingsplan. Startskottet blev förvärvet av SEB:s kortbetallösning Euroline. En ny handplockad ledningsgrupp fick uppdraget att leda och utveckla Bambora och därpå följde flera målmedvetna förvärv och sammanslagningar. Totalt förvärvades 13 noggrant utvalda företag som alla på olika sätt bidrog till att bygga upp Bamboras nya, unika erbjudande.

De offensiva förvärven var en del i handlingsplanen för att uppnå Bamboras vision. Lika centralt var stora IT-investeringar, drivna av en stark företagskultur med kunden i centrum. Bolaget utvecklade teknik, baserad på maskininlärning, som gjorde det lättare för mobilanvändare att använda tjänsten och som kortade kundernas väntetider. I stället för att vänta i veckor var det  möjligt att använda tjänsten redan efter några timmar.

Den målmedvetna utvecklingen av Bambora under Nordic Capitals ägarskap gav exceptionella resultat. Bara två år efter lanseringen hade Bambora säkrat positionen som en av världens ledande leverantörer av betalningslösningar för små och medelstora företag. Bolaget hade blivit en av branschens snabbast växande aktörer, med en organisk tillväxt som gått från noll till 30 procent. Bara 24 månader efter lanseringen omsatte Bambora 200 miljoner euro. Geografiskt hade Bambora tagit stora kliv ut från Sverige och Norden. Bolaget hade vuxit i nya världsdelar och hjälpte 450 000 företagskunder på 70 marknader, bland annat i USA, Schweiz, Australien och Nya Zeeland.

I juli 2017, knappt tre år efter att Nordic Capital gjorde sin investering, såldes Bambora till det franska betalföretaget Ingenico Group för 1,5 miljarder euro. Försäljningen var ett naturligt steg för Bambora som då var redo att höja sina tillväxtambitioner ytterligare. Som ett av världens stora betalföretag såg Ingenico betydande värden i Bamboras produkter, teknik och starkt entreprenörsdrivna företagskultur.

Utvecklingen av Bambora har uppmärksammats internationellt. I oktober 2018 tilldelades Nordic Capital den brittiska tidskriften Private Equity Internationals utmärkelse ”Operational Excellence” för sitt arbete med Bambora.